piątek, 10 września 2010

Tarta z tuńczykiem i pomidorami

Dzisiaj kupiłam własną (!) blaszkę do tarty, i musiałam z niej skorzystać. Miałam pomidory, ale co do tego? Po wstępnej selekcji pozostało pytanie: por czy tuńczyk? Odpowiedź padła po sekundzie namysłu - tuńczyk. Ja chyba też wolę tuńczyka, więc oto przepis (moja blaszka ma 28cm średnicy, ale proponowałabym mniejszą, bo wyszło dosyć płaskie):


Ciasto jak w przepisie podanym  tutaj

na farsz :

2 puszki tuńczyka (z wody)
2 jajka
30 dag śmietany 18%
ok.10 pomidorków koktailowych
tymianek
ser do posypania, jeżeli ktoś lubi  :)

Wszystkie produkty oprócz pomidorków wymieszać, wylać na podpieczoną tartę, poukładać przekrojone na pół pomidorki, posypać tymiankiem i serem, zapiekać w 200 stopniach około 40 minut, aż się ładnie zarumieni.
Nie tylko mi smakowało!

2 komentarze:

  1. Pomidory i tuńczyk to doskonałe połączenie! Gratuluję zakupu, wiem jak takie drobiazgi cieszą!

    OdpowiedzUsuń
  2. My właśnie robimy tartę z podgrzybków i cebulą, już się nie mogę doczekać aż się upiecze :) Wybierzesz się z nami w czwartek na grzyby?

    OdpowiedzUsuń